Maak kennis met Klein Strand

Het vakantiepark ligt op slechts 15 minuten rijden van Brugge en aan de rand van Jabbeke. Recreatiedomein Klein Strand biedt een strand, een eigen terras, gratis WiFi en diverse accommodatiemogelijkheden.

Je kunt zelf maaltijden bereiden in de keuken van één van onze chalets of genieten van heerlijke gerechten in het restaurant China Garden en Bistro Happy Days. Je kunt gebruikmaken van het buitenzwembad, diverse watersportfaciliteiten en 2 petanquebanen. Ontspan in de tuin of op het terras van recreatiepark Klein Strand.

In slechts 10 minuten rij je naar Oostende. Het Noordzeestrand is met de auto in 15 minuten te bereiken en de A10 in 2 minuten.

We spreken jouw taal!

Historiek

Met zijn veelheid aan terreinen en faciliteiten presenteert het Klein Strand zich aan al wie op zoek is naar een full-service teambuilding-arrangement. Sportieve groepsactiviteiten met spijs, drank en overnachting, zeg maar. Met ons zwemmeer en  zandstrand zijn we al een favoriete weekend- en vakantiebestemming van vele families en jongeren. Maar ook bedrijven en verenigingen wijzen wij de weg naar ¨de Put¨…. met de hulp van bumperballen, archery-tagging en watertubing.

Het Klein Strand van Jabbeke is gekend bij al wie zijn kindertijd in Brugge doorbracht. Vanaf de Grote Markt scheiden amper 30 minuutjes fietsen door de patatten- en maisvelden van St. Andries en Varsenare menig gezin van een heerlijke namiddag zonnen, roetsjen en rollebollen op een heus zandstrand aan de rand van een grote zwemvijver – de Put genoemd. In de grote vakantie trekt de waterski-club er elke zondagnamiddag met een grote show nog steeds massa’s bezoekers aan.  Er was zelfs een tijd dat het Klein Strand tot ver buiten de landsgrenzen een belletje deed rinkelen. Het recreatiepark was in de zeventiger jaren ontstaan rond één, later twee van de vele zandputten die gegraven waren voor de (al in de jaren ’30 aangevatte) aanleg van de E40. Lokale politici, bekende sportlui en TV-figuren liepen elkaar aan de Put voor de voeten.

¨Op het terras van restaurant De Zaaier was het elke avond vollen bak en werd er plezier gemaakt. Adrien bakte de ene poets na de andere. ¨Madam, er zit een vuile vlek op uw mouw¨, vertelde hij aan een kokette kampeerster, op wie hij kort voordien ongemerkt een beetje koffie had gemorst. En terwijl madam in het toilet haar mouw proper maakte, stal Adrien in haar caravan heur keun

Aan het woord is Monique,  ex-vrouw en huidige vriendin van Adrien Devriendt – atleet, waterskiër,  lolbroek én oprichter van het Klein Strand. “Alles begon toen in 1968 de  eerste Put gegraven werd op de gronden van de boerderij Devriendt in Jabbeke ¨, vertelt ze. We zitten aan de vergadertafel, in wat vroeger haar keuken is geweest, maar de laatste jaren fungeert als evenementenbureau van het Klein Strand. Met vernauwde pretoogjes haalt Monique herinneringen op, zichtbaar opgetogen het verhaal te kunnen vertellen.  

”Adrien was voorbestemd om de boerderij verder te zetten. Maar hij wilde dat helemaal niet. Veel liever liep hij. Lopen. Zomaar, voor de sport.  Dat moest stiekem. Zijn ouders wisten van niets, hij durfde het hen niet vertellen.¨ Dat ging goed,  tot op de dag dat Adrien deelnam aan zijn eerste loopwedstrijd, en die meteen won! Monique: “’s Anderendaags stond hij natuurlijk in de gazet. Dan moest hij aan zijn ouders wel opbiechten dat ze maar beter een andere boer zochten” . In de plaats ging Adrien zelfs eventjes de politiek in, om prompt verkozen te worden tot provincieraadslid.

Monique: “De Put bood Adrien een uitweg. Al snel rijpte bij hem het idee om er een camping en recreatiegebied van te maken. Op de vijver zag hij zich al snel een andere geliefde sport beoefenen: waterskiën. ” Een naam voor het gebied was snel gevonden, dankzij het zandstrandje dat zich had gevormd aan een kant van het uitgegraven meer.

“Niet veel later kwam er een tweede put, en kon Adrien zijn politieke contacten goed gebruiken om de toenmalige provinciegouverneur over te halen de put niet toe te gooien, maar ook open te stellen als recreatiegrond.” Aldus geschiedde. En zo kwam het dat Monique even later in Adrien’s gezichtsveld trad. Het is 7 mei 1970 – de dag staat in haar geheugen gegrift– als de jonge West-Vlaamse zich bij Adrien aanbiedt om die dag mee te helpen bij de openingsreceptie van de tweede Put.  “Ik was net voor een korte vakantie uit Zwitserland teruggekeerd, waar ik als studente van de Hotelschool Spermalie stage liep. Mijn bedoeling was dat ik na die openingsreceptie naar Zwitserland zou terug keren. Maar ik ben hier gebleven”; lacht ze.  Zes maanden later, op 7 januari 1971, waren Monique en Adrien getrouwd.

Over het Kanaal

Na de openingsreceptie, en de smederij van het kersvers management duo Adrien & Monique, was er nog één obstakel dat de verdere uitbouw van Het Klein Strand in de weg stond:  grondeigendom. “De gronden rond de putten waren het bezit van een Baron, die in Gent woonde. We moesten hem zien te overtuigen om te verkopen.” Monique nam de taak op zich . “Ik wist dat de zoon van de Baron naar de VS was uitgeweken, en dus geen interesse had zich in het verre Jabbeke met de boerenstiel bezig te houden. De Baron was ongenaakbaar. Dus ik nodigde madam de Barones uit op een dagje uit in Knokke, en vroeg haar haar man tot de verkoop te overtuigen”. Enkele wafels later was de deal zo goed als beklonken. Op 10 februari 1971 werden Adrien en Monique de nieuwe eigenaars van de gronden van het toekomstige Klein Strand.

“Maar de Baron had zeer veel geld gewild. De aankoop was voor ons een grote gok, en we gingen dag en nacht moeten werken om ons project te doen lukken”.

Het lukte. Het Klein Strand groeide in de zeventiger en tachtiger jaren uit tot één van de grootste en populairste vakantie- en recreatieparken in West-Vlaanderen. Geen week ging voorbij zonder dat een groot evenement – een concert van Eddy Wally, een gentlemen-koers of een schanssprong-met-auto – de helft van Brugge naar de Put lokte.

En terwijl Adrien het Klein Strand met zijn atletische stunts,  charisma en fratsen in de publieke schijnwerpers zette – zo was hij de eerste om het Kanaal over te waterskiën, om daarmee meteen de aanzet te geven tot de oprichting van de beroemde Brugse Waterski School – ontplooide Monique haar mercantiele talent om het domein alsmaar verder uit te breiden. Er kwam een feestzaal, voetbalvelden, tennisterreinen, een speelplein.  In de aan het Vlamingveld aangrenzende manege kwamen er kampeerplaatsen en luxe-chalets; een aan het strand van de grote Put grenzend landbouwperceel veranderde in bijkomende standplaatsen voor caravans, de zogenaamde Village. Monique: “Ik deed alles: het café, de feestzaal, de verkoop van caravans, het restaurant, de waterski-club én de camping!”

Bierdegustatie

In 2008 brak een nieuwe tijd aan in Het Klein Strand. Dat jaar zag Adrien, inmiddels 72 , de kans schoon om het wat rustiger aan te doen toen een groot zakenman , van Lidl-faam, een bod deed op Het Klein Strand. Maar Monique twijfelde. “Ik wou ‘mijn’ Klein Strand eerst echt niet verkopen. Maar ik zwikte uiteindelijk toen mij werd beloofd dat ik verder als zaakvoerder bij Het Klein Strand betrokken kon zijn.”  

Samen met een team van enthousiaste en energieke medewerkers cementeert Monique het Klein Strand verder op de kaart van al wie houdt van een dagje uit op een kindvriendelijk vakantiepark met een veelheid aan activiteiten voor jong en oud. Kampeerders en caravan-bewoners mogen nog altijd uitkijken naar een overvolle agenda van paasfeesten, knutseldagen, ‘lady- en gentleman-days’, go-cart-races, make-over party’s, bier-degustaties, influencers’ signeersessies, rommelmarkten, dansavonden en geanimeerde fietstochten. Sterker nog: ook bedrijven, verenigingen en vriendenclubs vinden hun weg naar het Klein Strand vinden om er met all-in teambuilding arrangementen gebruik te maken van het groot aanbod aan activiteiten, catering en overnachtingsmogelijkheden rond de Put. En, met wat geluk lopen de participerende Chief Executive Officers en HR-Managers er Adrien of Monique tegen het lijf. Van hen kunnen ze in elk geval nog iets leren.